FELIDA doet mee aan zonnedak Makkinga van EC De Eendracht

Leeuwen- en tijgeropvang gaat samen met mensen uit de buurt groene stroom opwekken

Leeuwen- en tijgeropvang FELIDA uit Nijeberkoop heeft zich aangesloten bij het postcoderoosproject Makkinga. De opvang gaat hiermee volledig over op duurzame energie. Het project is een initiatief van Energiecoöperatie De Eendracht, in 2012 opgericht door inwoners van Makkinga en inmiddels in heel Ooststellingwerf actief. De Eendracht zet collectieve energiebesparingsprojecten en zonne-energieprojecten op. ECoop, onderdeel van de landelijke stichting Buurkracht, ondersteunt bij de uitvoering van de postcoderoosprojecten van De Eendracht.

“Om de dieren goed te kunnen verzorgen, verbruikt onze opvang flink wat energie, zo’n 30.000 kWh per jaar. De afgelopen jaren hebben we al diverse energiebesparende maatregelen toegepast. Zo is door verbeteringen aan de vriezers het stroomverbruik fors gedaald. Onze deelname aan postcoderoosproject Makkinga, samen met buurtgenoten, is de volgende stap. Dat ons energieverbruik nu mienskipsenergie wordt, voelt meer dan goed.” aldus Simone Schuls van FELIDA.

Postcoderoosprojecten: goed voor het milieu, de Mienskip en de eigen portemonnee

Postcoderoosprojecten zijn lokale initiatieven waarbij bewoners samen zonne-energie opwekken op een gedeeld dak in de buurt. In deze projecten werken mensen uit een dorp of buurt samen door via de coöperatie te investeren in zonnepanelen. De panelen worden geplaatst op een groot dak dat daarvoor door de coöperatie gehuurd wordt. Mensen en bedrijven uit de omgeving van dat dak kunnen meedoen door certificaten van deelname te kopen. Zo profiteren zij van de Postcoderoosregeling die de overheid daarvoor opgezet heeft. Eén certificaat komt overeen met één zonnepaneel. Door op deze manier de stroom voor eigen verbruik op te wekken, betaal je daarover 15 jaar lang geen energiebelasting; die krijg je namelijk terug. Een investering van €99 brengt jaarlijks ongeveer €12,50 op en levert ongeveer 275 tot 300 Kwh stroom op per jaar, afhankelijk van het aantal zonuren per jaar.

Laatste beschikbare panelen voor de postcoderoosprojecten in Makkinga en Ravenswoud
Momenteel heeft Energiecoöperatie De Eendracht drie postcoderoosprojecten lopen: In Haule is het dak sinds vorig jaar gestart en zijn geen certificaten meer beschikbaar. In Ravenswoud is inmiddels 75% is verkocht. De verkoop in Makkinga zit nu op ruim de helft. Mensen die geïnteresseerd zijn om mee te doen kunnen een informatiepakket opvragen via info@eendracht-ooststellingwerf.nl.