Update project 1 september 2021

Dit project van 120 panelen is gerealiseerd op het dak van de Arie den Blanken aan de Veneburen in Makkinga. Het project is in het laatste kwartaal van 2020 operationeel en heeft tot 1 juli 20.800 kWh geproduceerd. Ook deze stroom wordt verkocht aan Greenchoice om zo een buffer op te bouwen voor de rest van de looptijd van 15 jaar.

FELIDA doet mee aan zonnedak Makkinga van EC De Eendracht 14 april 2020

Leeuwen- en tijgeropvang gaat samen met mensen uit de buurt groene stroom opwekken

Leeuwen- en tijgeropvang FELIDA uit Nijeberkoop heeft zich aangesloten bij het postcoderoosproject Makkinga. De opvang gaat hiermee volledig over op duurzame energie. Het project is een initiatief van Energiecoöperatie De Eendracht, in 2012 opgericht door inwoners van Makkinga en inmiddels in heel Ooststellingwerf actief. De Eendracht zet collectieve energiebesparingsprojecten en zonne-energieprojecten op. ECoop, onderdeel van de landelijke stichting Buurkracht, ondersteunt bij de uitvoering van de postcoderoosprojecten van De Eendracht.

“Om de dieren goed te kunnen verzorgen, verbruikt onze opvang flink wat energie, zo’n 30.000 kWh per jaar. De afgelopen jaren hebben we al diverse energiebesparende maatregelen toegepast. Zo is door verbeteringen aan de vriezers het stroomverbruik fors gedaald. Onze deelname aan postcoderoosproject Makkinga, samen met buurtgenoten, is de volgende stap. Dat ons energieverbruik nu mienskipsenergie wordt, voelt meer dan goed.” aldus Simone Schuls van FELIDA.

Postcoderoosprojecten: goed voor het milieu, de Mienskip en de eigen portemonnee

Postcoderoosprojecten zijn lokale initiatieven waarbij bewoners samen zonne-energie opwekken op een gedeeld dak in de buurt. In deze projecten werken mensen uit een dorp of buurt samen door via de coöperatie te investeren in zonnepanelen. De panelen worden geplaatst op een groot dak dat daarvoor door de coöperatie gehuurd wordt. Mensen en bedrijven uit de omgeving van dat dak kunnen meedoen door certificaten van deelname te kopen. Zo profiteren zij van de Postcoderoosregeling die de overheid daarvoor opgezet heeft. Eén certificaat komt overeen met één zonnepaneel. Door op deze manier de stroom voor eigen verbruik op te wekken, betaal je daarover 15 jaar lang geen energiebelasting; die krijg je namelijk terug. Een investering van €99 brengt jaarlijks ongeveer €12,50 op en levert ongeveer 275 tot 300 Kwh stroom op per jaar, afhankelijk van het aantal zonuren per jaar.

Laatste beschikbare panelen voor de postcoderoosprojecten in Makkinga en Ravenswoud
Momenteel heeft Energiecoöperatie De Eendracht drie postcoderoosprojecten lopen: In Haule is het dak sinds vorig jaar gestart en zijn geen certificaten meer beschikbaar. In Ravenswoud is inmiddels 75% is verkocht. De verkoop in Makkinga zit nu op ruim de helft. Mensen die geïnteresseerd zijn om mee te doen kunnen een informatiepakket opvragen via info@eendracht-ooststellingwerf.nl.

 

Postcoderoos zonnepanelen Makkinga van start 24 april 2019

De Energie Coöperatie(EC)  De Eendracht werkt aan de verdere verduurzaming van Ooststellingwerf door het opzetten van zogenoemde postcoderoos projecten. Inwoners van Makkinga en omgeving krijgen de gelegenheid om duurzame energie op te wekken met zonnepanelen op het dak van Arie den Blanken aan de Veneburen. De Eendracht maakt hierbij gebruik van de Regeling Verlaagd Tarief van de Belastingdienst, ook wel de Postcoderoos-regeling genoemd.

Bij dit project worden circa 168 zonnepanelen gelegd op het dak van den Blanken. Die worden vervolgens als participaties aangeboden voor iedereen uit de postcodegebieden 8423, 8422, 8424, 8425, 8431 en 8435. Men kan al meedoen met een participatie vanaf € 99,-  per stuk. Als tegenprestatie krijg je gedurende 15 jaar de energiebelasting, die je op het eigen stroomverbruik betaald, terug. De eerste panelen zijn al “verkocht”. Jan-Roelof van Weperen van de projectgroep PCR van De Eendracht: “Het geeft voldoening als je zo’n project voor een dorp mag uitvoeren”.

Elke deelnemer aan dit project kan de energiebelasting terugkrijgen op elke opgewekte kWh maar nooit meer dan men thuis maximaal aan Kwh verbruikt. Het project is interessant voor bewoners van een huur- of historische woning of als je zelf geen panelen op je dak wilt of kunt hebben. Maar ook voor bewoners die al zonnepanelen hebben maar meer zijn gaan gebruiken dan ze opwekken, door de installatie van bijvoorbeeld een warmtepomp. Met de investering kun je ook nog een leuk rendement halen. Naast de aanschaf van een participatie van 99 euro, betaald men jaarlijks nog circa 17,50 per participatie voor rente, onderhoud en aflossing. De jaarlijkse verkoop van stroom per participatie, na aftrek van de jaarlijkse contributie, komt daarmee op circa €12,50 per zonparticipatie per jaar. Stel u verbruikt jaarlijks zo’n 3.000 kWh aan elektriciteit, dan kunt u met belastingkorting deelnemen tot maximaal 12 zonparticipaties. De verwachte korting over 15 jaar is dan €2250. Uw rendement is dan uw opbrengst van €2250 minus uw inleg, is €1062.

Men heeft ook de mogelijkheid om over te stappen van de huidige energieleverancier naar het energiebedrijf van de noordelijke energiecoöperaties, genaamd Energie VanOns. Als u gas en stroom afneemt bij Energie VanOns, ontvangt De Eendracht daarvoor jaarlijks €75. Dit geld investeert de coöperatie in duurzame en maatschappelijke projecten in de gemeente Ooststellingwerf

Voorzitter Onno de Jong: “Wat is nu mooier om samen, lokaal en duurzaam energie op te wekken waardoor er ook geld naar het verenigingsleven in de gemeente Ooststellingwerf gaat?”  Heeft u belangstelling voor de afname van een of meer participaties, stuur dan een mail aan info@eendracht-ooststellingwerf.nl of kijk op de website www.eendracht-ooststellingwerf.nl