Postcoderoos zonnepanelen Makkinga van start

De Energie Coöperatie(EC)  De Eendracht werkt aan de verdere verduurzaming van Ooststellingwerf door het opzetten van zogenoemde postcoderoos projecten. Inwoners van Makkinga en omgeving krijgen de gelegenheid om duurzame energie op te wekken met zonnepanelen op het dak van Arie den Blanken aan de Veneburen. De Eendracht maakt hierbij gebruik van de Regeling Verlaagd Tarief van de Belastingdienst, ook wel de Postcoderoos-regeling genoemd.

Bij dit project worden circa 168 zonnepanelen gelegd op het dak van den Blanken. Die worden vervolgens als participaties aangeboden voor iedereen uit de postcodegebieden 8423, 8422, 8424, 8425, 8431 en 8435. Men kan al meedoen met een participatie vanaf € 99,-  per stuk. Als tegenprestatie krijg je gedurende 15 jaar de energiebelasting, die je op het eigen stroomverbruik betaald, terug. De eerste panelen zijn al “verkocht”. Jan-Roelof van Weperen van de projectgroep PCR van De Eendracht: “Het geeft voldoening als je zo’n project voor een dorp mag uitvoeren”.

Elke deelnemer aan dit project kan de energiebelasting terugkrijgen op elke opgewekte kWh maar nooit meer dan men thuis maximaal aan Kwh verbruikt. Het project is interessant voor bewoners van een huur- of historische woning of als je zelf geen panelen op je dak wilt of kunt hebben. Maar ook voor bewoners die al zonnepanelen hebben maar meer zijn gaan gebruiken dan ze opwekken, door de installatie van bijvoorbeeld een warmtepomp. Met de investering kun je ook nog een leuk rendement halen. Naast de aanschaf van een participatie van 99 euro, betaald men jaarlijks nog circa 17,50 per participatie voor rente, onderhoud en aflossing. De jaarlijkse verkoop van stroom per participatie, na aftrek van de jaarlijkse contributie, komt daarmee op circa €12,50 per zonparticipatie per jaar. Stel u verbruikt jaarlijks zo’n 3.000 kWh aan elektriciteit, dan kunt u met belastingkorting deelnemen tot maximaal 12 zonparticipaties. De verwachte korting over 15 jaar is dan €2250. Uw rendement is dan uw opbrengst van €2250 minus uw inleg, is €1062.

Men heeft ook de mogelijkheid om over te stappen van de huidige energieleverancier naar het energiebedrijf van de noordelijke energiecoöperaties, genaamd Energie VanOns. Als u gas en stroom afneemt bij Energie VanOns, ontvangt De Eendracht daarvoor jaarlijks €75. Dit geld investeert de coöperatie in duurzame en maatschappelijke projecten in de gemeente Ooststellingwerf

Voorzitter Onno de Jong: “Wat is nu mooier om samen, lokaal en duurzaam energie op te wekken waardoor er ook geld naar het verenigingsleven in de gemeente Ooststellingwerf gaat?”  Heeft u belangstelling voor de afname van een of meer participaties, stuur dan een mail aan info@eendracht-ooststellingwerf.nl of kijk op de website www.eendracht-ooststellingwerf.nl