Ravenswoud-Appelscha. De werkgroep duurzaamheid Ravenswoud is sinds oktober vorig jaar actief om samen met de energie coöperatie De Eendracht Ooststellingwerf een z.g.n. Postcoderoos project, ofwel een gezamenlijk zonnedak van 200 zonnepanelen te realiseren in Appelscha. Inwoners uit Ravenswoud, Appelscha en de omliggende dorpen Langedijke, Fochteloo, Oosterwolde en Smilde kunnen hierin participeren. 85% van de panelen zijn inmiddels verkocht en dit betekent dat gestart kan worden met de aanleg.

Postcoderoosprojecten: goed voor het milieu, de Mienskip en de eigen portemonnee.

Postcoderoosprojecten zijn lokale initiatieven waarbij bewoners samen zonne-energie opwekken op -de coöperatie te investeren in zonnepanelen. De panelen worden geplaatst op een groot dak dat daarvoor door de coöperatie wordt gehuurd. Mensen en bedrijven uit de omgeving van dat dak kunnen meedoen door certificaten van deelname te kopen. Zo profiteren zij van de Postcoderoosregeling die de overheid daarvoor opgezet heeft. Eén certificaat komt overeen met één zonnepaneel. Het aantal certificaten is afhankelijk van het eigen gebruik van de deelnemers. Door op deze manier de stroom voor het eigen verbruik op te wekken, betaal je daarover 15 jaar lang geen energiebelasting; die krijg je namelijk terug. Een investering van € 99 per certificaatl brengt jaarlijks ongeveer € 12,50 op en levert ongeveer 275 tot 300 KWh stroom op per jaar, afhankelijk van het aantal zonuren per jaar.

Meerdere zonnedaken voor alle inwoners in de gemeente

Het dak in Appelscha is het tweede postcoderoosproject van de Energiecoöperatie De Eendracht. In Haule is vorig jaar een dak gerealiseerd. In Makkinga is een derde dak in voorbereiding. Inwoners uit Makkinga, Elsloo, Nijerberkoop, Langedijke, Donkerbroek en Oosterwolde komen hiervoor in aanmerking. Belangstellenden voor het dak in Ravenswoud en Makkinga kunnen informatie opvragen via info@eendracht-ooststellingwerf.nl. Ook werkgroepen die zelf een dak willen, kunnen zich melden.